Skonio pasaka, UAB darbuotojai ir atlyginimai

Skonio pasaka DARBUOTOJŲ SKAIČIUS, ATLYGINIMAI

Darbuotojų skaičius metų gale
Darbuotojų skaičius (pask. 12 mėn)
Vidutinis darbo užmokestis (pagal metus)
Vidutinis atlyginimas (pask. 12 mėn)
Įmonės darbuotojų ir atlyginimų apžvalga
2021 m. Bendrovė įdarbino 11 asmenų ir vienam darbuotojui sumokėjo 602 EUR vidutinį darbo užmokestį, t. y. 11,0 % metinį augimą. Iki 2022 m. pabaigos darbo jėga šiek tiek sumažėjo - iki 10 darbuotojų, o vidutinis atlyginimas siekė 574 eurus, t. y. 4,7 proc. per metus. Tačiau 2023 m. pabaigoje bendrovės darbo jėga gerokai sumažėjo ir dabar ją sudaro tik 7 darbuotojai. Per tą patį laikotarpį vidutinis atlyginimas gerokai padidėjo - iki 747 eurų vienam darbuotojui. Tai sudarė puikus metinis augimas 30,3%.

Iš šių skaičių matyti aiški tendencija: bendras darbuotojų skaičius laikui bėgant mažėjo, o atlyginimai augo nevienodai. Tačiau darbo užmokesčio pokyčiai buvo daug nepastovesni nei darbuotojų skaičius.

2021 m. Bendrovės darbuotojų skaičius šiek tiek sumažėjo, tačiau kartu labai padidėjo darbo užmokestis. Nepaisant to, iki 2022 m., nors darbuotojų skaičius dar labiau sumažėjo, pradėjo mažėti ir atlyginimai. Per tą patį laikotarpį metinis darbuotojų skaičiaus augimas nuo -8,3 % išaugo iki -9,1 %. Tai rodo, kad kitais metais Bendrovė patyrė didesnę savo darbo jėgos dalį, nepaisant to, kad toliau pereinama prie daugiau uždirbančios darbo jėgos.

Įdomu tai, kad 2023 m. metinis darbo užmokesčio augimas vėl paspartėjo. Atrodė, kad Bendrovė ir toliau pastebimai didino darbuotojų atlyginimus, nors darbuotojų skaičius ir toliau mažėja. Sunkus darbo jėgos sumažėjimas (iki 30% mažiau darbuotojų) rodo bendrovės darbo jėgos valdymo strategijos koregavimą, galbūt siekiant supaprastinti veiklą arba pagerinti darbuotojų kvalifikaciją, išlaikant didesnį vidutinį darbo užmokestį vienam darbuotojui.

Palyginimui, vertinant pateiktus duomenis, matyti, kad darbo jėgos dydis mažinamas strategiškai, tyčia, kartu smarkiai augant algoms vienam darbuotojui. Tai gali reikšti, kad Bendrovė yra orientuota į daugiau investuoti į savo esamus darbo jėgos, matyt, padidinti produktyvumą ir pagerinti įgūdžius. Tačiau tai taip pat gali reikšti, kad sąnaudų mažinimo užduotis dėl įvairių verslo aplinkos iššūkių. Norint ištirti kitas šių tendencijų priežastis, reikėtų papildomos informacijos apie bendrovę ir išorės veiksnius, pavyzdžiui, konkurencinę aplinką ir bendrą ekonominę aplinką, kurioje ji veikia.